web analytics
joi, aprilie 18, 2024
Imagine 3
AcasăPrima paginăUn nou studiu demonstreaza eficienta tratamentelor scurte impotriva tuberculozei

Un nou studiu demonstreaza eficienta tratamentelor scurte impotriva tuberculozei

Conform The Telegraph, un nou studiu demonstreaza ca un tratament de noua luni pentru una dintre cele mai grave forme the tuberculoza este la fel de efficient ca si tratamentul standard, de 24 de luni.

Pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta trebuie sa urmeze un tratament format dintr-un cocktail scump de antibiotice, ale caror efecte adverse includ probleme la ficat, probleme psihice, si pot duce chiar si la pierderea auzului.  

Anul trecut insa, Organizatia Mondiala a Sanatatii a actualizat recomandarile pentru tratarea acestui tip de tuberculoza, recomandand un tratament cu o durata mai scurta, de 9-11 luni, admitand totusi ca decizia a fost luata pe baza unor evidente limitate- din aceasta cauza, multe tari au ales sa trateze in continuare pacientii cu tratamentul de 20-24 de luni.

Recent, rezulatatele primului studiu randomizat care compara tratamentul lung (20-24 de luni) cu cel scurt (9-11 luni), arata ca tratamentul mai scurt este la fel de efficient ca si cel lung.

Identificarea unor noi tratamente impotriva tuberculozei este vitala pentru a termina aceasta epidemie. Ultimele cifre de la OMS arata ca 10 milioane de oameni au fost infectati cu TB in 2017, iar 1.6 milioane dintre acestia au murit. In Romania, au fost identificare 590 de cazuri de tuberculoza multidrog rezistenta in 2017, iar rata de vindecare a fost de numai 45%.

In studiul global publicat in New England Journal of Medicine, au fost randomizati 424 de pacienti in 7 site-uri din Vietnam, Mongolia, Africa de Sud si Etiopia.

Rezultatele arata ca tratamentul de 9-11 luni este la fel de efficient ca cel de 20-24 de luni. Concret, 78.8% dintre pacientii care au urmat tratmentul scurt erau inca vindecati la doi ani si jumatate dupa terminarea tratamentului, comparativ cu 79.9% dintre pacientii care au urmat tratamentul mai lung. Aceasta diferenta nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

De asemenea, studiul a aratat ca pacientii infectati cu HIV la inceputul studiului au avut rezultate la fel de bune.

In echipa de cercetători este și o argeșeancă, Laura Roșu

Echipa de cercetatori de la Liverpool School of Tropical Medicine, din care face parte si o romanca,  argeșeancă de a noastră,urmeaza sa publice o lucrare in care compara costurile celor doua tratamente. Lucrarea va prezenta in comparatie atat costurile pacientilor cat si costurile sistemului de sanatate pentru tratarea acestor pacienti. Laura Roșu este numele argeșencei noastre. Absolventa a facultății din Liverpool, tânăra a reușit să și construiască o carieră de succes în Anglia.

Paula Fujiwara, director stiintific al Uniunii Impotriva Tuberculozei, spune ca acest studiu aduce informatii vitale despre eficienta programului scurt:

‘’Analiza cost-eficienta este inca in lucru, dar in mod teortetic, tratamentul scurt va fi mai ieftin. Cand iei pastille pentru 9 luni in loc de 24, costurile se vor micsora.”

Aceeasi cercetatori conduc un nou studiu care include folosirea unui tratament nou impotriva tuberculozei, bedaquilina. Acest medicament poate elimina tratamentul curent care implica administrarea de antibiotic injectabil, dureros pentru pacienti.

Ateneul, iluminat în roșu, pentru a marca lupta contra TBC

România rămâne în topul ţărilor cu cei mai mulţi bolnavi diagnosticaţi cu TBC. Pentru a marca lupta împotriva bolii care ucide în fiecare zi 3 români, Ateneul a fost iluminat în roşu. În centrul Bucureștiului a fost adusă şi o caravană.

Clădirea Ateneului a fost iluminată în roşu, culoarea campaniei de luptă împotriva tuberculozei. Evenimentul ne aminteşte că avem din păcate prea mulţi bolnavi de TBC – peste 11 mii de cazuri au fost diagnosticate în 2018, in toata tara. Vestea bună este că, în ultimii 16 ani, incidenţa acestei boli a scăzut cu peste 50 la sută. 

Asta înseamnă că numărul cazurilor noi de îmbolnăviri a scăzut de la an la altul. Pentru a ne aminti că nu e târziu să luptăm pentru sănătatea noastră, în cadrul campaniei ce marchează ziua de 24 martie, Ziua Mondială de Luptă împotriva tuberclozei, în cursul zilei de duminică şi Arcul de Triumf din Capitală a fost iluminat în roşu, culoarea campaniei. 

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments