web analytics

OMS: Izolarea nu ar mai fi necesara daca 95% din populatie ar purta masca

Lockdown-ul ar putea fi evitat daca 95% din populatie ar purta masti de protectie, sustine Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa. Acesta spune ca izolarea ar trebui sa fie ultima masura care ar trebui sa fie luata pentru evitarea raspandirii noului coronavirus si face apel la simtul de raspundere al populatiei.

Dat fiind faptul ca proportia actuala a celor care poarta masca este de 60% sau mai putin, izolarea este greu de evitat, explica acesta. 

Daca toti respectam regulile, izolarea nu este invevitabila, sunt convins ca izolarea este o masura luata ca ultima solutie. Masca nu este remediul universal, ea trebuie folosita alaturi de alte metode. Dar daca 95% din populatie ar purta masca, izolarea nu ar fi necesara”, a declarat directorul regional OMS pentru Europa, intr-o conferinta de presa virtuala.

In Romania, masca de protectie a devenit obligatorie in toata tara, atat in spatiile inchise, cat si in exterior. Aceasta trebuie sa acopere gura si nasul, iar cei care nu pot purta din cauze medicale, trebuie sa faca dovada.

Mai multe judete au intrat in carantina din cauza raspandirii accelerate a noului coronavirus. Acestea sunt: Constanta, Zalau, Satu Mare, Baia Mare, Slobozia, Sibiu, Alba, Salaj, Timis, Bistrita. Localitatile din jurul Capitalei incep sa se inchida si ele rand pe rand. De joi seara, Berceni si Clinceni au intrat in carantina. In vizor sunt orasele Voluntari si Otopeni, unde rata de infectare este cu putin sub pragul de 9 la mie.

Imunitatea la COVID-19 ar putea dura de la 8 luni la cativa ani. STUDIU

Cat dureaza imunitatea la COVID-19?”, este o intrebare care inca ii pune in dificultate pe specialisti, chiar si acum, la mai bine de un an de la depistarea primului caz de coronavirus in lume. Daca pana acum s-a constatat ca anticorpii anti-coronavirus ai persoanelor care au prezentat simptome usoare de COVID-19 scad considerabil in primele 90 de zile dupa infectare, studii recente afirma faptul ca imunitatea la acest virus ar putea dura ani de zile.

Cercetatorii din cadrul Institutului de Imunologie La Jolla, din cadrul Universitatii California au ajuns la concluzia cei care se recupereaza dupa infectarea cu noul coronavirus pot capata imunitate pentru o perioada de mai multi ani.

Cercetarea disponibila online fost realizat pe un esantion de 185 de persoane, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 19 si 81 de ani, care s-au vindecat de COVID-19. Cei mai multi prezentau simptome usoare, fara spitalizare. Echipa de cercetatori a monitorizat patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B si doua tipuri de celule T, astfel incat sa poate construi o imagine cat mai completa asupra imunitatii.

Concluziile arata ca la opt luni de la infectare, peste 90% dintre pacienti aveau inca suficiente celule imune pentru a preveni reinfectarea cu COVID-19. Doar un numar mic de persone nu au avut imunitate de lunga durata dupa vindecare, posibil pentru ca au fost expusi unor cantitati virale diferite. Potrivit echipei de savanti, persoanele vindecate de COVID-19 ar putea fi protejate cel putin 8 luni, insa e posibil sa evite infectia cativa ani.

Cercetarea disponibila online nu a fost publicata, inca, in nicio revista stiintifica, insa este cel mai cuprinzator studiu cu privire la memoria imunitara capatata dupa infectarea cu SARS-COV-2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *