web analytics

VIDEO! Cu pitonul de gât, la fast-food


În scenele filmate de către alți clienți se vede cum bărbatul are o atitudine extrem de relaxată, deși reptila provoacă rumoare în jurul lui. Polițiștii s-au autosesizat.

Pitonul este o specie de reptilă agresivă, care poate fi periculoasă pentru oameni în anumite situații. În plus, animalele exotice necesită o îngrijire specială și un mediu adecvat, iar deținerea lor fără autorizație poate fi ilegală.

De aceea, autoritățile au considerat că este necesar să verifice cazul și să stabilească dacă bărbatul avea dreptul de a deține acest Piton și dacă animalul era transportat și ținut în condiții sigure.

În România, deținerea animalelor exotice este reglementată doar de o Ordin de ministru emis în 2016, care prevede unele cerințe minime pentru protecția animalelor și a societății. Cu toate acestea, ordinea ministerială este considerată insuficientă și neclară în multe privințe.

Un proiect de lege care să reglementeze deținerea animalelor exotice în România a fost depus în Parlament acum câțiva ani, dar nu a trecut încă de comisii. Potrivit proiectului, deținerea animalelor exotice ar fi permisă doar cu autorizație și în anumite condiții specifice pentru fiecare specie.

Posesorul pitonului și-a luat animalul de companie cu el la un fast-food din Târgu Mureș. S-a filmat cum îl transporta cu mașină.

Ajuns în restaurant, atrage atenția tuturor care încearcă să îl fotografieze sau să îl filmeze. În tot acest timp, bărbatul rămâne relaxat în așteptarea comenzii. Imaginile apărute pe rețelele sociale au atras atenția și autorităților.

Alexandra Luca, purtător de cuvânt IPJ Mureș: „Având în vedere imaginile apărute în spațiul public care surprind prezența unei persoane într-un local de tip fast-food cu un piton, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu, urmând a fi efectuate verificări alături de preprezentanții D.S.V.S.A., în vederea clarificării tuturor circumstanțelor legale incidente în cauză.” La scurt timp și cel care s-a plimbat cu pitonul a dorit să clarifice lucrurile. Ovidiu Sima: „E un piton burmese, un șarpe foarte docil, nu este proprietate personală e a unui prieten, are de cinci ani, deține ca și animal de companie, cu hârtie. Am ieșit puțin la plimbare, era vremea ok, în timp ce mergeam spre casă am zis ”hai să ne luăm de mâncare”. Am intrat înauntru, nu l-am lăsat în mașină, fiind atât de mare deranja pe acolo. Nu ne-am gândit prea mult, a fost o chestie instantă.”   Cei care au văzut înregistrările în care apare șarpele uriaș în restaurant au criticat decizia bărbatului. Autoritățile susțin că nu avem o legislație clară pentru deținerea animalelor exotice și că se va verifica doar dacă proprietarul are acte de provenință pentru reptilă. Specialiștii biologi spun este recomandat că reptilele să nu fie scoase din mediul lor.

Octavian Craioveanu, doctor biolog principal UBB: „Speciile autohtone de reptile și de amfibieni nu pot fi ținute în captivitate. Nu răspund bine la condițiile de captivitate. Nu este deloc indicat să fie luate din mediul controlat în care ele sunt crescute și ținute.”

În acest moment, situația bărbatului cu Pitonul din Târgu Mureș este în curs de investigare, iar autoritățile vor lua măsurile necesare în funcție de rezultatul anchetei. Autoritătile vor stabili dacă au sau nu motive să îl sancționeze pe cel care a ieșit la plimbare cu pitonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *