web analytics
miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăActualitateIstoria jocurilor de cărți

Istoria jocurilor de cărți

- Advertisement -

Sigur, suntem cu toții familiarizați cu pachetul modern de cărți de joc, dar te-ai întrebat vreodată unde, când și cum a început totul? Pentru că dacă un lucru îl putem spune cu certitudine, până să începem analize istorice, este faptul că ceea ce tu cunoști astăzi drept cărți de joc arăta cu totul diferit în urmă cu câteva secole, la începuturi, când nici măcar nu exista noțiunea de jocuri de noroc.

 

La granița dintre tradițional, supranatural și efemer, un pachet de cărți de joc, așa cunoscutul “the deck” a avut inițial o altă destinație, cu culori, forme și nume diferite, fiind folosite mai ales în activități mistice, pentru a provoca destinul sau pentru a face previziuni. Adevărul este că, aglomerarea de cărți de joc a suferit o transformare radicală. Cele mai semnificative elemente, unele care au modelat pachetul de astăzi, sunt cele au fost introduse de diferitele culturi, cu diverse influențe etnice, populare.

 

În acest articol ne-am propus să cercetăm istoria cărților de joc, subliniind în special influențele geografice și etnice, pe acelea care au determinat cum arată cărțile de joc moderne astăzi. În prezent, acestea exploatează abilitatea de a participa la provocări cu reguli fixe și oportunitatea de a înregistra, cu puțină inspirație și ceva mai multă intuiție și strategii, câștiguri fenomenale (poate poți face asta și cu Shining Crown). Dar până facem diferențieri clare între acestea, iată cam care sunt informațiile cele mai importante conturate în jurul a tot ce înseamnă jocuri de cărți de joc.

Originea cărților de joc

 

Cărțile de joc ar fi fost inventate, conform unor cercetări istorice, undeva în China, la începutul mileniului doi. De menționat, însă, că aici se face cea mai veche referire la cărți de joc sau domino — însă referință din literatura chineză din secolul al X-lea nu implica nicio sugestie privind jocurile jucate cu ele. Ulterior, ar fi ajuns în Europa – cel mai probabil în Italia și Spania – undeva prin 1300, dar undeva prin intermediul Egiptului. Ulterior cărțile s-au răspândit treptat de-a lungul rutelor comerciale europene interioare în timpul secolului al XV-lea, ca o formă de distracție preferată de clasele superioare.

 

Facem precizarea că existau concepte, cuvinte și forme cât se poate de diferite atât față de ceea ce știm noi astăzi, cât și de ceea ce se promova în acele timpuri. Se pare că, la fel ca și originalele lor, primele cărți europene erau pictate manual, făcându-le bunuri de lux pentru cei bogați.

 

Un aspect pe care jocurile de cărți l-a schimbat, atunci când a venit vorba despre socializare la o partidă de gambling, la începuturile unor astfel de întruniri, este faptul că acum există posibilitatea să se facă partide cu mai multe persoane, fără să se mai reducă totul la doi oponenti, cum era cazul celor cu zaruri sau șahul. Se potriveau acum și diferite mentalități și temperamente, existând atât versiuni mai rudimentare, cât și unele mai rafinate, care te solicitau din punct de vedere intelectual. Jocurile devin și surse de inspirație pentru pictori sau oamenii de literatură, fiind deseori asociate cu desfrâul, cu imoralul, astfel că autoritățile bisericești le condamnau, iar oficialii le interzic inițial.

Diversitatea culturală  

 

Așa cum am specificat și anterior, cărțile de joc au arătat diferit la început în unele parti ale lumii, acest lucru fiind alimentat de diferențele geografice, etnice și de cultură, care conturează fiecare aspect al dezvoltării omenirii. Există diferențe interesante între pachetele de cărți găsite în țările din vest și cele de est – unele pachete au numere, altele au doar ilustrații, iar altele nici măcar nu aveau grafică de vreun fel.

 

Însă, în pofida acestui fapt, se pare că există un limbaj universal al cărților de joc, astfel că acest pachet infim transcende culturile din întreaga lume, iar asta rămâne unul dintre cele mai fascinante aspecte, respectiv limbajul pe care acestea îl creează. Fiecare carte are propria ei semnificație și valoare, iar jucătorii trebuie să învețe să interpreteze aceste simboluri pentru a juca eficient jocul. Astfel s-a permis oamenilor din culturi diferite să comunice și să se conecteze printr-o înțelegere comună a jocului.

 

În ciuda diferențelor culturale în modul în care sunt folosite cărțile de joc, atracția universală a cărților constă în capacitatea lor de a aduce oamenii împreună. Cumva, cărțile de joc au puterea de a uni oameni din medii diferite și de a crea un sentiment de comunitate și apartenență, fără să se țină cont de politică și religie – simbolurile de pe aceste cărți ne invită să sărbătorim umanitatea comună și să îmbrățișăm o moștenirea globală, care a trecut peste timp și spațiu.

Prezentul  

 

Datorită naturii lor generoase, cărțile de joc au fost la început rezervate celor mai bogați și mai nobili indivizi. Însă, pe măsură ce au devenit mai populare, au fost inventate noi metode pentru a le produce mai rapid și mai ieftin, așa că au devenit accesibile și celor din clasele inferioare. În goana după relaxare și distracție, oamenii s-au refugiat în cărțile de joc că o metodă de a uita de probleme.

 

Revoluția industrială din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea a adus progrese în tehnologia de imprimare, făcând cărțile de joc mai accesibile. De-a lungul secolului al XX-lea, jocurile de cărți au continuat să capteze imaginația oamenilor din întreaga lume, în scurt timp găsind loc în diferite forme de media, inclusiv filme, cărți și chiar jocuri video. În prezent, cele mai multe cărți de joc se practică online, grație progresului tehnologic care a facilitat disponibilitatea la plan mondial – în era digitală s-a făcut o tranziție fără probleme în lumea online.

Concluzie

 

Cărțile de joc și, implicit, jocurile de cărți, se bucură de o bogată istorie, una care se întinde pe secole și, mai ales, pe continente. De la originile lor umile din China până la popularitatea lor larg răspândită în Europa și nu numai, cărțile de joc au evoluat și s-au adaptat vremurilor în schimbare. Pe măsură ce privim spre viitor, este clar că jocurile de cărți vor continua să capteze și să distreze oamenii de toate vârstele, în forme care vor veni și cu câteva surprize.

 

Așadar, data viitoare când te veți aduna în jurul unei mese cu un pachet de cărți, alături de prieteni, alege să rezervi un moment pentru a aprecia istoria fascinantă din spatele acestei forme simple, dar remarcabile de divertisment, pentru că poate fără ele, lumea ar fi fost una mai tristă.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments