web analytics

Importanta Calciului pentru organism

Suferi de palpitatii, hipotensiune, spasmuri respiratorii, tulburari de memorie, membre amortite, furnicaturi in degete, palme sau in picioare, insomnie sau stari de nervozitate? Acestea ar putea fi semnele care sa indice un nivel scazut de calciu.

Calciul este al cincilea cel mai abundent element in masa din scoarta terestra (dupa oxigen, siliciu, aluminiu si fier), al cincilea cel mai abundent ion dizolvat in apa de mare (dupa sodiu, clorura, magneziu si sulfat) si al cincilea cel mai abundent element din corpul uman (dupa oxigen, carbon, hidrogen si azot). Este totusi cel mai important mineral din organism si se gaseste in cea mai mare parte in oase si dinti, aproximativ 99%, restul de 1% fiind distribuit in tesuturile moi din corp.

Odata cu inaintarea in varsta, aportul de calciu trebuie ajustat in functie de necesar. Astfel, in functie de varsta si sex, un aport adecvat de calciu este in general intre 1000 i 1300 mg/zi. Pe de alta parte, depasirea dozei zilnice recomandate, poate duce la formarea calculilor renali si poate fi asociat cu alte riscuri pentru sanatate, inclusiv atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Organismul nu produce calciu, astfel ca trebuie sa il obtinem printr-o dieta bogata in calciu.

Surse de calciu

– Lactatele au cele mai mari concentratii de calciu (lapte, branza, iaurt).

– Alimente proteice (fasolea si soia gatita, tofu, humus, sardine, somon, migdale, semintele de susan)

– Fructe (portocale, smochine, rubarba)

– Legume (broccoli, spanac, kale)

Comportamente si alimente care interfereaza cu absorbia calciului

Consumul excesiv de alcool modific echilibrul de calciu prin inhibarea enzimelor care transforma vitamina D inactiva cu vitamina D activa, iar consumul excesiv de cofeina poate elimina calciul inainte ca organismul sa il asimileze, datorita faptului ca poate creste excretia fecala si urinara. Fumatul, stresul sau lipsa de exercitii fizice sunt alti factori care pot contribui la imposibilitatea organismului de a absorbi calciul intr-un mod eficient. Fibrele reduc absorbtia calciului, fosforul (prezent in alimentele procesate) poate interfera cu absorbtia calciului iar sodiul creste cantitatea de calciu excretat in urina.

Cum se manifesta deficienta de calciu

Zilnic, organismul nostru pierde calciu prin par, piele, unghii, transpiratie sau urina. Atunci cand nivelul de calciu scade, glandele noastre paratiroide elibereaza parathormon sau PTH, un hormon care spune oaselor noastre sa elibereze mai mult calciu in sange.

Deficiena de calciu se manifest prin:
• Oase fragile

• Epuizare i oboseal

• Probleme de cretere i dezvoltare in cazul copiilor

• Risc ridicat de fracturi osoase

• Osteoporoza

• Probleme cardiace

De ce avem nevoie de calciu?

• Formarea dintilor si a tesutului osos si mentinerea sanatatii acestora

• Coagularea sangelui (hemostaza)

• Intarirea imunitatii

• Relaxarea muschilor

• Eliberarea hormonilor si a altor substante chimice

• Trimiterea si primirea semnalelor nervoase

Cum asimilam mai bine calciul?

In metabolizarea calciului este nevoie si de alti nutrienti, precum proteine, vitamina D si fosfor. Vitamina D joaca un rol crucial, intrucat organismul nu poate absorbi deloc calciu fara acest nutrient.

Vitaminele D3 si K2 sunt combinatia de super- eroi pentru sistemul osos. Vitamina D3 imbunatateste absorbtia calciului, in timp ce vitamina K2 asigura depunerea in mod eficient a acestia, prevenind depunerea calciului pe articulatii si tesuturile moi.

Vitamina D3

Vitamina D3 asigura sanatatea sistemului sistemului osos, crescand flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor si imbunatateste mobilitatea articulatiilor. Aceasta vitamina este produsa de piele dupa expunerea la razele UV ale soarelui, insa exista anumiti factori care pot contracara asimilarea acesteia, cum ar fi expunerea inadecvata la lumina soarelui, tulburari de absorbtie intestinala, aport alimentar redus, consumul anumitor medicamente care accelereaza absorbtia vitaminei D si chiar inaintarea in varsta. 

O sursa superioara, naturala, de Vitamina D3 este lanolina, extrasa din lana de oaie, care este cea mai activa forma a acesteia, asigurand o absorbtie ridicata si efiecienta garantata, datorita formei naturale de Vitamina D3.

Vitamina K2

Vitamina K2, denumita si vitamina inimii, are un rol crucial in a preveni calcificarea arteriala si depunerile de Calciu in arterele coronare si carotid, prevenind declansarea bolilor de inima. K2 creste rezistenta sistemului osos, crescand flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor si creste absorbtia calciului si fosforului in organism. Vitamina K2 extrasa din Natto (soia japoneza fermentata) asigura o absorbtie ridicata, datorita formei naturale de Vitamina K2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *