web analytics
luni, ianuarie 20, 2025
AcasăActualitateCine va conduce România în noua coaliție PSD-PNL-USR-UDMR? Primele decizii negociate

Cine va conduce România în noua coaliție PSD-PNL-USR-UDMR? Primele decizii negociate

- Advertisement -

După mai multe runde de negocieri intense, partidele pro-europene PSD, PNL, USR și UDMR au ajuns la un consens pe câteva puncte esențiale pentru formarea noului guvern. Surse politice indică faptul că premierul va fi desemnat din partea PSD, cel mai probabil actualul lider al partidului, actualul premier, Marcel Ciolacu.

Structura guvernului: trei vicepremieri cu portofoliu

Noua formulă guvernamentală prevede câte un vicepremier din partea fiecărui partid coaliționar – PNL, USR și UDMR – fiecare urmând să dețină și un portofoliu ministerial. Potrivit surselor, Ministerul Economiei, comasat cu cel al Energiei, ar urma să fie condus de Sebastian Burduja (PNL), iar Justiția ar putea fi coordonată de Cătălin Predoiu (PNL), actual ministru de Interne.

Transporturile ar rămâne la PSD, în ciuda reticenței lui Sorin Grindeanu de a continua la conducerea acestui minister:

“Trei ani la Ministerul Transporturilor sunt foarte mulți. Dorința mea nu este neapărat să continui aici,” a declarat Grindeanu.

Reforma aparatului de stat: mai puține ministere și agenții

Un punct agreat de liderii coaliției este reducerea aparatului de stat. Numărul de ministere va fi diminuat, iar agențiile regionale vor fi desființate, conform declarațiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor:

“Trebuie să desființăm toate agențiile regionale. Există direcții județene care pot coordona activitatea fără alte structuri intermediare.”

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a confirmat că reducerea numărului de agenții este parte din plan, însă o decizie privind diminuarea numărului de parlamentari rămâne în discuție.

Bugetul 2024: fără majorări de taxe, dar nici creșteri salariale sau sociale

Coaliția și-a exprimat intenția de a menține taxele și impozitele la nivelul actual, însă spațiul bugetar limitat exclude creșterile de salarii, pensii sau alte ajutoare sociale. Ilie Bolojan a explicat clar poziția coaliției:

“Nu cred că sunt posibile creșteri de venituri anul viitor. Din punctul meu de vedere, ar fi de evitat creșterea taxelor și impozitelor.”

Kelemen Hunor a susținut această idee, afirmând că majorările fiscale ar fi contraproductive în contextul economic actual.

Alegerile prezidențiale: candidat unic sau mai mulți?

Un subiect delicat pentru coaliție este abordarea alegerilor prezidențiale. În timp ce varianta unui candidat unic ar simplifica lucrurile și ar evita tensiunile interne, există și posibilitatea de a propune mai mulți candidați, o idee lansată de Ilie Bolojan. Acesta nu a exclus posibilitatea propriei candidaturi, deși nu și-a exprimat dorința explicită.

Negocierile continuă, iar viitorul guvern se conturează treptat. Cu toate acestea, rămân întrebări privind implementarea reformelor și capacitatea coaliției de a menține echilibrul între partidele implicate.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments