Ca în fiecare an, și în acest an, elevii de clasa a VIII-a au reușit să impresioneze și să amuze cu răspunsurile lor inedite la proba de limba română de la Evaluarea Națională. Textele de suport pentru această ediție au fost „Cireșarii” de Constantin Chiriță și un fragment din „Portret” de Cella Delavrancea, oferind un context bogat pentru creativitatea elevilor. În ciuda pregătirilor și a eforturilor depuse, unele răspunsuri au reușit să surprindă chiar și cei mai experimentați profesori corectori.
„Perlele” scrise de elevii în acest an, la proba de limba română de la Evaluarea Națională
După corectarea lucrărilor, profesorii au constatat o varietate de greșeli și interpretări amuzante ale subiectelor. Iată câteva dintre cele mai notabile „perle” care au marcat sesiunea din acest an:
1. Asocierea surprinzătoare cu Biblia:
• „Pot asocia cartea „Cireșarii” cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase și copii în amândouă. Printre care, Isus.”
2. Comparații inedite:
• „Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români. Și eu ador cireșele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj.”
3. Definiții creative ale figurilor de stil:
• „O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea.”
• „Figură de stil: aripa moale. Nu știm de ce e moale, poate nu e moale, dar așa i s-a părut drăguț autorului.”
4. Interpretări amuzante ale verbelor:
• „Foc este verb. Vine de la „dai foc”, deci modul prezent.”
5. Descrieri detaliate și personale ale personajelor:
• „Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe. Apoi le numărau: una, două, trei și tot așa. Șeful cireșarilor era numit cireșar-șef. Ce frumoasă era viața de cireșar!”
• „Unul dintre personaje se numea Tic. La fel ca în Tic Tac!”
Perle la Bac/Evaluarea Națională 2022
Nu este pentru prima dată când elevii reușesc să ofere răspunsuri care rămân în memoria colectivă. Iată câteva dintre „perlele” anilor anteriori care au adus zâmbete pe fețele profesorilor:
• „Particularităţile unei comedii sunt multe: piesa te face să râzi, are dialoguri sănătoase şi critică politicienii venoşi. Personajele lui Caragiale au nume simpatice. Trahanache e făcut din cocă moale şi Tipătescu care merge tipa-tipa şi Caţavencu care turuie ca o moară stricată.”
• „Personalităţile care mă impresionează pe mine sunt cântăreţii de top şi fotbaliştii din liga I.”
• „Personalitățile înseamnă oameni care au făcut lucruri mari în viaţă şi acum sunt morți. Nu ai emoții cu morți.”
Evaluarea Națională la limba română oferă anual un prilej de amuzament și surpriză pentru profesorii corectori, dar și pentru publicul larg. Răspunsurile elevilor, deși nu întotdeauna corecte, reflectă creativitatea și modul unic de gândire al fiecărui copil. Aceste „perle” reprezintă un amestec de ingeniozitate și lipsă de pregătire, dar, mai presus de toate, ele sunt o mărturie a diversității umane și a spiritului neconvențional al tinerilor.