web analytics
luni, martie 17, 2025
AcasăActualitateAfacerea Nordis: povestea fraților argeșeni Poștoacă și legăturile cu cuplul Vicol-Ciorbă, în...

Afacerea Nordis: povestea fraților argeșeni Poștoacă și legăturile cu cuplul Vicol-Ciorbă, în scandalul de 197 de milioane de euro

- Advertisement -

Unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din România zguduie lumea imobiliară și ridică semne de întrebare asupra unor tranzacții de sute de milioane de euro. Frații Gheorghe Emanuel și Florin Alexandru Poștoacă, afaceriști din Argeș, alături de Vladimir Ciorbă și avocata Laura Vicol, sunt în centrul unei anchete DIICOT ce vizează o fraudă de proporții, estimată la 197 de milioane de euro.

Grupul Nordis, odinioară unul dintre cele mai ambițioase proiecte imobiliare din România, s-a prăbușit sub acuzații de delapidare, înșelăciune, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. Clienți care au plătit avansuri uriașe pentru apartamente de lux s-au trezit fără locuințe, în timp ce fondurile s-au evaporat printr-o rețea de firme controlate de aceiași oameni.

Frații Poștoacă și ascensiunea Nordis

Frații Gheorghe Emanuel și Florin Alexandru Poștoacă, originari din Argeș, sunt cunoscuți pentru afacerile lor din domeniul imobiliar, desfășurate de peste două decenii. Gheorghe Poștoacă, considerat arhitectul imperiului Nordis, și-a început cariera ca agent imobiliar în București, iar în 2008 a pus bazele Nordis Management SRL, în parteneriat cu omul de afaceri iordanian Omar Al Sabbagh.

Pe parcursul anilor, Nordis a crescut exponențial, dezvoltând proiecte imobiliare de lux în nordul Bucureștiului și pe litoralul românesc. Însă, odată cu expansiunea, în schemă au apărut personaje controversate.

Vladimir Ciorbă și ascensiunea bruscă a Nordis

În 2019, afacerea Nordis a luat o turnură neașteptată odată cu intrarea în joc a lui Vladimir Ciorbă, un om de afaceri cu legături dubioase și antecedente în domeniul evaziunii fiscale. La scurt timp după ce Ciorbă a preluat o parte din afacere, cifra de afaceri a Nordis Management a explodat de la 550.000 de lei (în 2018) la peste 43 de milioane de lei în 2019 – o creștere de 7.800%.

În 2021, Vladimir Ciorbă a devenit oficial acționar în Nordis, iar de atunci au urmat o serie de schimbări de acționariat și restructurări financiare, în timp ce sute de milioane de lei erau atrase de la clienți pentru proiecte imobiliare care nu au mai fost finalizate.

Acuzațiile DIICOT: 197 de milioane de euro dispăruți

Procurorii DIICOT au desfășurat o anchetă de amploare și au descoperit o schemă sofisticată de fraudă, prin care inculpații au încasat sume uriașe de bani de la clienți, fără a le livra apartamentele promise. În loc să fie investiți în dezvoltarea proiectelor imobiliare, banii ar fi fost redirecționați printr-o rețea de firme controlate de aceeași oameni.

Principalele acuzații aduse de DIICOT includ:

Constituirea unui grup infracțional organizat

Delapidare cu consecințe deosebit de grave

Spălare de bani

Evaziune fiscală

Înșelăciune de proporții

În 3 februarie 2025, DIICOT a efectuat 65 de percheziții în București, Argeș și alte județe, dar și în Monaco, unde anchetatorii suspectează că ar fi fost transferate sume uriașe de bani.

În urma operațiunii, cinci persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, printre care:

Frații Poștoacă

Vladimir Ciorbă

Laura Vicol, avocată și fost deputat PSD

Alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar.

Nume grele, audiate în dosarul Nordis

Scandalul Nordis a atins și alte nume sonore din România. Printre persoanele audiate s-au numărat și Ioana Băsescu și Andreea Cosma, ambele în calitate de notari implicați în tranzacțiile Nordis.

Deși au fost audiate, niciuna dintre cele două nu a fost reținută până în acest moment.

Ce urmează? Clienții Nordis cer recuperarea banilor

În timp ce ancheta DIICOT se desfășoară, Nordis se află în insolvență, iar mii de clienți cer acum recuperarea sumelor investite.

Autoritățile încearcă acum să descopere unde au fost transferați banii și dacă mai pot fi recuperați. Pe de altă parte, există suspiciuni că frauda a fost planificată încă dinainte de 2019, iar grupul infracțional a avut suficient timp să își ascundă urmele.

Dosarul Nordis este considerat unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din România și ar putea avea implicații majore în domeniul imobiliar și juridic.

Se va face dreptate în acest caz? Un lucru este sigur: ancheta este departe de final!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments