Vremea schimbă brusc registrul în România, pregătindu-ne de primele ninsori consistente ale acestui sezon. Temperaturile plăcute de toamnă devin treptat doar o amintire, întrucât Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis alerte de vreme severă, inclusiv cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării.
Potrivit ANM, începând din dimineața zilei de 10 noiembrie, ora 06:00, și până pe 11 noiembrie, ora 06:00, se va afla în vigoare un cod galben de viscol și ninsori în zonele montane din Prahova, Buzău, Vrancea, Brașov și Covasna. În special la altitudini de peste 1000 m, meteorologii avertizează că ninsorile vor fi însoțite de viscol, iar viteza vântului va ajunge la 40-55 km/h. Stratul de zăpadă se va depune rapid și ar putea atinge 20 cm în anumite zone, transformând peisajul montan într-un veritabil decor de iarnă.
Pe lângă avertizările pentru zonele montane, ANM a emis și un cod galben de vânt puternic, valabil până luni, 11 noiembrie, ora 10:00, în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea și în mare parte a Munteniei. Vântul va sufla cu rafale de 40-50 km/h, iar în anumite zone din Dobrogea, sudul Moldovei și nord-estul Munteniei, viteza va urca până la 50-65 km/h.
În perioada următoare, aria precipitațiilor se va extinde în sud-estul, sudul și local centrul țării. În timp ce în zonele joase vor predomina ploile, în regiunile montane, în special în Carpații Orientali și Meridionali, ninsorile vor fi din ce în ce mai frecvente. La altitudini de peste 1000 m, zăpada se va depune consistent încă de sâmbătă seara.
Cantitățile de precipitații estimate vor fi semnificative, variind între 10-20 l/mp și, izolat, ajungând la 25-30 l/mp. Meteorologii avertizează că vremea se va răci semnificativ, în special în sud, est și centru, devenind mult mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă a anului.
Recomandări pentru Populație
În contextul acestor avertizări, autoritățile recomandă locuitorilor din zonele afectate să fie pregătiți pentru condiții de iarnă. Cei care locuiesc în regiunile montane ar trebui să își asigure provizii suplimentare, iar șoferii sunt sfătuiți să echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.
Totodată, în zonele cu vânt puternic, este indicat ca oamenii să își securizeze bunurile și să evite deplasările neesențiale, pentru a preveni eventualele accidente provocate de rafalele puternice.
Rămâneți la curent cu actualizările ANM și nu uitați să verificați condițiile meteo înainte de a pleca la drum, mai ales în zonele montane, unde ninsorile și viscolul ar putea afecta circulația.
Fiți pregătiți să întâmpinați iarna în toată splendoarea ei și, mai ales, în siguranță!