Postul este o practică spirituală cu beneficii multiple, însă poate deveni nociv pentru sănătate dacă nu este abordat corect. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra unui aliment care, consumat în exces, poate afecta grav organismul: uleiul.
De ce este periculos uleiul în post?
Mihaela Bilic subliniază că, deși românii renunță la carne, ouă și lactate în perioada postului, adesea compensează printr-un consum exagerat de ulei. Acest obicei contravine scopului postului, care ar trebui să fie despre detoxifiere și moderație.
„Limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului și produselor lactate. Dacă vrem să-i dăm o pauză ficatului și metabolismului, trebuie să renunțăm la ulei, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline”, a explicat Mihaela Bilic.
Alimente de post bogate în ulei
Printre preparatele populare în post, dar care conțin cantități mari de ulei, se numără:
• zacusca,
• salata de vinete,
• humusul,
• cartofii prăjiți,
• șnițelele de soia,
• produsele de patiserie, care includ margarina (un produs pe bază de ulei).
Chiar și salatele, considerate sănătoase, devin o problemă dacă sunt înecate în ulei.
Postul adevărat: mai puțină mâncare, mai multă disciplină
Mihaela Bilic subliniază că postul ar trebui să însemne moderație și o dietă simplă, bazată pe alimente sărace în grăsimi. „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când presupune mâncare puțină și dietetică, fără grăsime. Postul înseamnă să nu te saturi, să simți lipsa, să te confrunți cu foamea. Asta e esența, simbolul, scopul”, a explicat nutriționistul.
Ce să consumăm în post?
Alternativa propusă de Mihaela Bilic este o dietă bazată pe:
• ciorbe și legume gătite fără ulei,
• leguminoase (fasole, mazăre, linte, soia, năut),
• făinoase, cartofi, mămăligă și pâine,
• semințe și nuci consumate cu moderație.
De asemenea, Bilic atrage atenția asupra grăsimilor vegetale precum uleiul de palmier și de cocos, care nu existau în trecut, dar care acum sunt o amenințare majoră pentru sănătate.
Postul poate aduce beneficii fizice și spirituale doar atunci când este urmat cu responsabilitate. Excesul de ulei sau alimentele prăjite contrazic scopul acestei perioade și pot dăuna sănătății. Mihaela Bilic ne amintește că adevărata esență a postului constă în moderație, disciplină și respect pentru organism.