Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, la sediul central al PSD, că formarea unei coaliții guvernamentale între PSD, USR și PNL este o posibilitate reală, având în vedere contextul politic actual, în care ascensiunea forțelor extremiste devine tot mai evidentă. Declarația vine în urma alegerilor prezidențiale, unde candidatul independent Călin Georgescu, perceput ca fiind de extremă dreaptă și un apropiat al Rusiei, a obținut primul loc în primul tur al alegerilor.
Premierul a lăsat deschisă posibilitatea unei astfel de alianțe după alegerile parlamentare care urmează duminică, subliniind că toate opțiunile vor fi analizate în funcție de rezultatele votului.
„Este foarte posibil, vedem după votul de duminică. Duminică sunt alegeri parlamentare, vedem după…”, a spus Ciolacu.
Această declarație sugerează o deschidere către o coaliție între cele trei mari formațiuni politice, un pas care ar avea ca obiectiv contracararea ascensiunii extremismului și asigurarea unei guvernări stabile într-un climat politic tensionat.
Demisia lui Ciolacu din fruntea PSD
Pe lângă această posibilă alianță, Marcel Ciolacu a anunțat că și-a dat demisia din funcția de președinte al PSD, un gest despre care a precizat că este unilateral și final.
„Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, am convocat un consiliu politic național și o să comunicăm decizia pe care o s-o luăm. Este un act unilateral, nu este vorba despre acceptare sau respingere”, a subliniat Ciolacu.
El a explicat că va rămâne premier până la finalizarea alegerilor parlamentare, dar nu va mai candida pentru o poziție de conducere în PSD la viitoarele alegeri interne.
Felicitări pentru candidații din turul II
Ciolacu a felicitat public pe Elena Lasconi, contracandidata lui Călin Georgescu în turul II al alegerilor prezidențiale. „Aș dori să felicit pe cei care s-au calificat conform votului românilor în turul II. I-am și scris doamnei Lasconi și am felicitat-o, cum este normal. Partidul Social Democrat nu va face contestație, chiar dacă diferența este foarte mică. Regulile democrației sunt mai importante decât interesele noastre personale.”