
La Corbi s-a desfăşurat Rapsodia Păstorească
Duminică a fost sărbătoare în frumoasa comună argeşeană, Corbi. Pe plaiuri parcă desprinse din basmele copilăriei s-a desfăşurat a 51-a ediţie a Rapsodiei Păstoreşti, eveniment simbol al localităţii. Cu prilejul acestui eveniment, localnicii şi invitaţii lor au marcat aşa cum se cuvine obiceiul urcatul oilor la munte.
Participanţii la expoziţie au fost îmbrăcaţi în costumele tradiţionale specifice zonei şi au defilat prin centrul satului, înainte de a ajunge la locul unde a avut loc urcarea oilor la munte. Expoziţia a fost o ocazie perfectă pentru cei interesaţi să descopere şi să înveţe mai multe despre cultura şi tradiţiile locului.
„Transhumanţ a contribuit şi la circulaţia valorilor folclorice, la răspândirea unor elemente de cultură şi civilizaţie tradiţională rurală. De sute de ani, în comuna Corbi trăiesc, muncesc cei mai buni şi cei mai mulţi ciobani din judeţul Argeş şi din ţară”, a transmis primarul Anca Baciu. Minunata paradă de la Corbi a fost deschisă de o paradă a micuţilor din comună.
Evenimentul a fost organizat Primăria Corbi a avut ca scop promovarea tradiţiilor şi a frumuseţii satului Corbi. Rapsodia Păstorească este un eveniment tradiţional care are loc în fiecare an la Corbi şi reprezintă un omagiu adus tradiţiilor şi culturii locale.
Pe lângă parada ce a animat centrul comunei Corbi locuitorii s-au mândrit şi cu animalele lor. „De când m-am născut lângă animale am crescut. Am asta în sânge. Am vrut să le vând, dar nu am putut, efectiv nu m-a lăsat inima”, a declarat cu mândrie, Adrian, un crescător de animale din comuna Corbi. Un alt localnic s-a mândrit cu câinii săi, nişte ciobăneşti efectiv superbi. „Câinii ne sunt foarte utili pentru că în această perioadă se întâmplă de multe ori ca animalele sălbatice să năvălească peste noi”, a punctat Adam.
În timpul evenimentului, participanţii au putut să se bucure de dansuri tradiţionale, muzică populară, expoziţii de produse tradiţionale şi jocuri populare. De asemenea, au putut să asiste la urcarea oilor la munte, un moment important pentru localnici, care marchează începutul sezonului de păscut.
Cu prilejul acestui eveniment a fost organizată la Corbi şi o expziţie de costume populare specifice zonei. Cel mai vechi costum popular care a fost prezentat data de 170 de ani. „Pe lângă faptul că ţesătura la acest costum este pe ie, ceea ce mi se pare mie cu adevărat extraordinar este faptul că fota este din lână şi mă gândesc uneori cât curaj aveau doamnele pe atunci să poarte asemenea costume şi clar erau femei foarte puternice. Cred că acestea sunt adevăratele valori, adevăratele tradiţii, suntem astăzi în centrul unei comori”, a punctat primarul Anca Baciu.
Alina Gorghiu, preşedintele Senatului României. Aceasta a avut numai cuvinte de laudă la adresa primarului Anca Baciu, dar şi a tatălui acestuia, Virgil Baciu, fostul primar al comunei, omul de care se leagă dezvoltarea acestei minunate localităţi. „Sunt frumoase tare tradițiile argeșene!
V-am mai povestit despre comuna Corbi, dar azi am participat cu mare drag la “Rapsodia păstorească” de aici, împreună cu Noah.
Toți cei prezenți am avut parte de un adevărat regal: costume populare, artiști valoroși, produse dintre cele mai variate aduse de producătorii locali… oaspeți din Republica Moldova. Vârful evenimentului, unde au curs aplauzele: parada de cai și călărețiși decernarea premiilor.
Mulțumesc, Anca Baciu, primărița comunei Corbi, pentru invitație și felicitări pentru organizare!
Sunt mândră de fiecare dată când văd cum generațiile tinere au grijă să ducă mai departe toate aceste obiceiuri și să facă administrație locală performantă.
Și se vede asta la Corbi, în Argeș! Fondurile atrase pentru proiecte majore în comună vorbesc de la sine!
Am aici un prieten special, Virgil Baciu ! Îi mulțumesc că iubește mult lucrurile acestea”, a transmis Alina Gorghiu.
Rapsodia Păstorească de la Corbi este un eveniment unic, care îmbină tradiţia cu modernitatea şi care reuşeşte să creeze o atmosferă distinsă şi plină de farmec. Sperăm că asemenea manifestări culturale să continue să fie organizate în viitor şi să ne ofere ocazia să descoperim şi să apreciem bogăţia şi diversitatea culturii noastre.


