Generalitati
Raceala si gripa sunt frecvente in sezonul rece, insa cele mai expuse sunt persoanele cu o imunitate slabita. Agentii infectiosi patrund in organism si se inmultesc rapid, localizandu-se mai ales in mucoasa nazala, in gat si in caile respiratorii.
Tratamentul vizeaza administrarea de antipiretice, analgezice si decongestionante nazale.
Raceala si gripa au caracteristici comune. Ambele sunt produse de virusuri si sunt foarte asemanatoare ca mod de manifestare: tuse, durere in gat, nas infundat, rinoree.
Gripa, insa, se deosebeste de raceala prin severitatea sa, dar si prin faptul ca in acest caz febra dureaza 3-5 zile, iar starea generala este mult alterata.
Diagnosticul, si intr-un caz si in celalalt, este indicat sa il puna medicul. In general, acesta va prescrie un anumit tip de medicatie si va face o serie de recomandari.
Recomandari
Odihna
Repaosul este unul dintre cele mai bune leacuri pentru gripa sau raceala. Un organism odihnit va lupta mai usor cu agentii infectiosi. Dormi cel putin 8 ore pe noapte, iar daca raceala este mai puternica, stai in pat doua-trei zile.
Antipiretice
In cazul in care temperatura sare constant de 37 de grade Celsius, e indicat sa se administreze antipiretice, care scad febra. De asemenea, baile cu apa fierbinte au si ele rolul de a diminua temperatura, dar au si un efect puternic antigripal, deoarece scad rezistenta microbilor.
De asemenea, se recomanda decongestionante nazale, care au rol de fluidizare a mucusului si de imbunatatire a respiratiei.
Vitamine
Un aport suplimentar de vitamine si minerale este esential in perioadele de boala. Vitaminele pot fi administrate sub forma de tablete sau pot fi luate din fructe si legume proaspete. Consuma ardei gras, patrunjel, sparanghel, morcovi, varza, dar si kiwi, portocale, lamai, fructe de padure, caise si cirese.
Lichide
Hidratarea este esentiala in caz de raceala sau gripa. Atunci cand temperatura corpului creste, acesta consuma fortat lichidele din organism in incercarea de a tine sub control temperatura.
De aceea, este esential sa se consume cat mai multa apa. In plus, aceasta ajuta si la decongestionarea cailor nazale.
Imbracaminte corespunzatoare
Tendinta este ca, atunci cand suntem raciti, sa ne imbracam cat mai gros cu putinta. Este o mare greseala, intrucat prea multe haine inseamna o supraincalzire a corpului, fapt care contribuie la deshidratare. E bine sa te imbraci asa incat sa nu iti fie frig, dar nici sa nu iti fie prea cald.
Calmante pentru tuse
Unul dintre simptomele deranjante in caz de raceala si gripa este tusea. De aceea, trebuie sa iei expectorante in caz de tuse profunda sau siropuri calmante in caz de tuse seaca.