Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat recent că virusul metapneumovirus uman (HMPV), despre care s-a vorbit intens în ultima perioadă, nu reprezintă o descoperire nouă sau o amenințare neobișnuită. Virusul a fost identificat pentru prima dată în 2001 și este responsabil pentru o mare parte dintre virozele respiratorii care apar anual, mai ales în sezonul rece.
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii”, a declarat ministrul Rafila. El a subliniat că virusul HMPV evoluează în mod obișnuit în această perioadă a anului, în special în emisfera nordică, și nu are legătură cu un presupus virus „venit din China”.
Un virus comun, dar cu posibile complicații în cazuri severe
HMPV afectează în principal copiii mici și persoanele în vârstă de peste 65 de ani, dar în majoritatea cazurilor produce răceli obișnuite, care nu necesită diagnosticare specifică. Totuși, există și situații în care poate provoca forme mai severe de boală, în special la persoanele cu deficiențe imune sau boli asociate.
„Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic”, a explicat ministrul. Un astfel de caz grav a fost identificat recent la Oradea, dar Alexandru Rafila a precizat că această situație nu trebuie să genereze panică.
Zeci de mii de cazuri anual în România
Conform ministrului, virusul HMPV este prezent anual în România, cu zeci de mii de cazuri raportate, fiind o realitate bine cunoscută de specialiști. „Este în fiecare an (virusul HMPV – n.r.). Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu virusul acesta. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficienţe imune, au boli asociate”, a adăugat Rafila.
Monitorizare constantă, dar fără motive de alarmă
Deși HMPV circulă frecvent, ministrul a subliniat că nu se poate vorbi despre o epidemie legată de acest virus. În România, se acordă o atenție specială monitorizării gripei, care poate avea un impact mai mare asupra sănătății publice.
Concluzia ministrului este clară: HMPV este un virus bine cunoscut, cu un comportament obișnuit, care nu trebuie să genereze îngrijorare excesivă în rândul populației. Răcelile provocate de acest virus fac parte din ciclul natural al infecțiilor respiratorii din sezonul rece, iar cazurile severe sunt rare și, de regulă, corelate cu alte probleme de sănătate preexistente.